Murzynek przekładany

Oceń ten przepis!

4/5 4 11 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 8

4/5 4 11 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki oprócz czekolady dokładnie wymieszaj i przełóż na blachę.
  2. Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Przestudzone ciasto przekrój, nałóż konfitury, przykryj drugim plackiem.
  4. Roztop czekoladę i polej nią wierzch.

Opis przepisu:

Murzynek przekładany możemy podać na podwieczorek jako domowy torcik lub w postaci kwadratowych ciastek tortowych. Składniki ciasta po prostu mieszamy z kakao i Cukrem wanilinowym WINIARY (ciasto na kefirze/maślance jest dość ciężkie, więc musi rosnąć na sodzie). Pieczemy w okrągłej lub podłużnej formie (tę ostatnią wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby łatwo było wyjąć ciasto), a po ostudzeniu – przekrawamy na dwa blaty dużym, ostrym nożem. Przekładamy konfiturą lub marmoladą (można ją wzbogacić dodatkiem drobno krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej lub płatkami róży w cukrze) i dekorujemy wierzch ciasta roztopioną czekoladą (ciemną i/lub białą).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?