1

2

Przepisy

Knedle czeskie

4/5

przygotowanie: 0 minut

porcje: 4 porcje

Czeskie knedle to bardzo łatwy do przyrządzenia i syty dodatek do mięsnego obiadu – schabu, klopsików w sosie, mielonych kotletów, duszonej piersi z kurczaka ze śliwkami i innych dań z mięsa. Do potrawy z knedlami pasuje sos grzybowy, śmietanowo-ziołowy, koperkowy, a także gulasz z mięsem i warzywami. Knedle możemy przyrządzić także z nadzieniem mięsnym lub owocowym. Polecamy podanie czeskich knedlików z kapustą kiszoną, surówką z warzyw lub ogórkami konserwowymi.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Czerstwe bułki pokrój w drobną kostkę (w bułki najlepiej jest zaopatrzyć się 2 dni wcześniej aby były czerstwe) i podsmaż je na tłuszczu, odstaw do ostygnięcia.
  2. Z mąki, wody (dobrze jest użyć wody mineralnej gazowanej) i jajka dobrze wyrób ciasto.
  3. Dodaj podsmażoną bułkę, ponownie zagnieć i odstaw na około 1 godzinę.
  4. Z ciasta formuj podłużny wałek, który włóż do wrzącej, osolonej wody i gotuj 20 minut.
  5. Sos rozprowadź w 300 ml wody, gotuj przez 2-3 minuty.
  6. Ugotowane ciasto pokrój w plastry i podawaj z sosem pieczeniowym lub dowolnym sosem mięsnym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: