1

2

Przepisy

Sandwicz wegetariański z grillowanymi warzywami

4/5 4 43 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

541 calories kalorie: 541 kcal / porcja

Przysmak z rusztu, czyli sandwicz wegetariański z grillowanymi warzywami: bakłażanem, czerwoną cebulą, pomidorami i papryką w aromatycznej marynacie. Warzywa opiekamy na kratce oraz układamy na tostach z sosem majonezowo-ketchupowym i liśćmi sałaty. Wierzch dekorujemy np. listkiem bazylii i/ lub pozostałym sosem. Taki sandwicz jest dość pożywny, ale można podać go również z porcją frytek - zwłaszcza panom ciężko pracującym przy grillu ;)

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bakłażan, cukinię, pomidory i cebulę pokrój w cienkie plastry.
  2. Paprykę oczyść i pokrój na duże płaskie kawałki.
  3. Oliwę wymieszaj z rozgniecionymi ząbkami czosnku, posiekaną bazylią, octem balsamicznym, solą i pieprzem.
  4. Zamarynuj warzywa i odstaw na 30 minut do lodówki.
  5. Majonez połącz z ketchupem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Chleb opiecz na grillowej patelni tak, by zrobiły się na nim przyrumienione dekoracyjne paski.
  7. Warzywa wyjmij z marynaty i przypiecz je również na patelni tak, by zrobiła się na nich kratka.
  8. Tosty posmaruj sosem majonezowym.
  9. Ułóż na nich sałatę i warzywa grillowane.
  10. Tak przygotowane tosty możesz podawać z frytkami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: