1

2

Przepisy

Chutney jabłkowo-brzoskwiniowy

4/5 4 11 5 1

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

405 calories kalorie: 405 kcal / porcja

Nasz przepis na sos chutney jabłkowo-brzoskwiniowy to jedna z wersji gęstego indyjskiego sosu. Brzoskwinie i jabłka zapewniają słodki posmak, dla którego kontrastem jest cebula z dodatkiem miodu, imbiru i majonezu. Sos chutney może być używany zarówno do potraw mięsnych, jak i wegeteriańskich. Brzoskwiniowo-jabłkowy sos chutney sprawdzi się też na kanapkach, jako dodatek do sałatek, a nawet grillowych szaszłyków z warzywami i piersią kurczaka. Zobacz nasz przepis na szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Brzoskwinie, jabłka, paprykę i cebulę oczyść, obierz i pokrój w kostkę
  2. Owoce, cebulę, pomidory, musztardę i przyprawy zalej wodą i gotuj 30 minut
  3. Na koniec gotowania dodaj miód i gotuj jeszcze 10 minut
  4. Wystudź całość
  5. Po wystudzeniu całość połącz z majonezem i dokładnie wymieszaj
  6. Chutney podawaj jako pastę do gotowanych warzyw i kanapek

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: