1

2

Przepisy

Piersi kurczaka w sosie pomidorowym

5/5

przygotowanie: 0 minut

porcje: 4 porcje

Delikatne mięso kurczaka może być bazą wielu dań. Dziś przedstawiamy przepis na piersi z kurczaka w sosie pomidorowym. Sekret naszej potrawy tkwi w idealnym połączeniu składników sosu pomidorowego. Wyrazista w smaku cebula i czosnek zestawione ze słodką marchewką i selerem to obowiązkowe dodatki do naszej pomidorowej bazy. Piersi z kurczaka w sosie pomidorowym dobrze smakują z ryżem lub klasycznym puree ziemniaczanym, ozdobione świeżą bazylią.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mięso umyj, natrzyj przyprawami i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju, dodaj starte na tarce jarzynowej warzywa.
  3. Wlej 1,5 szklanki wody, dodaj kostkę rosołową, posiekany czosnek i duś pod przykryciem około 20 minut.
  4. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój, dodaj do warzyw i chwilę razem pogotuj.
  5. Całość wystudź, zmiksuj, dodaj pokrojone w grube paski mięso i gotuj do miękkości na małym ogniu.
  6. Podawaj z ryżem lub makaronem i surówką.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

  • Nyuxo
    Przepyszne! Jako amator gotowania, pichciłam to danie prawie 2 godziny, ale opłacało się. Najlepszy sos pomidorowy jaki w życiu zrobiłam! Słodko-słony i lekko pikantny zarazem, marchew i seler w sosie to genialny pomysł. Kurczak natomiast wyszedł soczysty i mięciutki, czyli idealny. Czuję, że ten przepis na długo zostanie ze mną :)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: