Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Oceń ten przepis!

4/5 4 77 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 24

4/5 4 77 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Galaretki cytrynowe rozprowadź w 2 szklankach gorącej wody. Wystudź.
  2. Tortownicę wyłóż biszkoptami.
  3. Obierz banany, cztery zetrzyj na tarce, a jeden pokrój na plasterki i pozostaw do dekoracji.
  4. Żółtko utrzyj z masłem i cukrem. Połącz z galaretkami cytrynowymi i bananami.
  5. Masę przełóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 1 godz. Po zastygnięciu udekoruj plasterkami banana.
  6. Galaretkę pomarańczową rozprowadź w jednej szklance gorącej wody. Wystudź.
  7. Bananowiec zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  8. Po godzinie ciasto będzie gotowe do jedzenia. Smacznego!

Opis przepisu:

Smakowite bananowe ciasto doczekało się już wielu wersji. Bez względu na to, jak zostaje przygotowane i podane, zawsze robi furorę. Doskonałym pomysłem nie tylko na lato jest ciasto bananowe bez pieczenia. Sprawdzi się jako deser na niedzielne popołudnie, ale też jako torcik z okazji Dnia Dziecka czy zupełnie bez okazji, zawsze gdy masz ochotę na coś pysznego. Ten przepis na bananowca łączy w sobie słodki smak bananów z nieco kwaśną nutą Galaretki o smaku pomarańczowym WINIARY.

Niewątpliwą zaletą tego deseru jest to, że aby przygotować bananowiec na zimno, nie potrzebujesz wyszukanych składników. Zacznij od rozprowadzenia galaretki w 2 szklankach gorącej wody i ostudzenia jej. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Obierz banany. 4 z nich zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a 1 pokrój w plasterki, które później wykorzystasz do dekoracji.

Utrzyj żółtko z masłem i z cukrem. Galaretkę cytrusową połącz z masą bananową. Dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na około godzinę. Kiedy masa zastygnie, na wierzchu ułóż plasterki banana. Pomarańczową galaretkę rozprowadź w szklance gorącej wody i wystudź. Gdy zacznie tężeć, zalej nią bananowiec i ponownie odstaw do lodówki. Po godzinie ciasto z bananami bez pieczenia będzie gotowe do podania!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?