1

2

Przepisy

Zupa serowa zapiekana

4/5 4 6 5 1

przygotowanie: 15 minut

oczekiwanie: 15 minut

porcje: 6 porcji

381 calories kalorie: 381 kcal / porcja

Wyjątkowo prosta zupa serowa zapiekana to świetny pomysł na pożywną zupę właściwie... z niczego ;) Potrzebne nam będą tylko dwie kostki Rosołu drobiowego z włoszczyzną WINIARY, na którym ugotujemy esencjonalny wywar z dodatkiem zazłoconej na maśle cebuli. Potem wrzucamy żółty ser (można pokroić go w kosteczkę, ale najprościej zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i zapiekamy przez kwadrans. W międzyczasie akurat zdążymy przygotować chrupiące grzanki z czerstwego pieczywa, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na niewielkiej ilości oliwy. Zupę serową można doprawić ulubionymi ziołami, a po wyjęciu z pieca posypać grzankami i udekorować zieleniną oraz ćwiartkami koktajlowych pomidorków.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki rosołowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na maśle.
  3. Dodaj mąkę i smaż około 2 minut.
  4. Stopniowo dolewaj bulion.
  5. Wywar gotuj 10 minut często mieszając.
  6. Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem.
  7. Dodaj ser żółty.
  8. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15 minut.
  9. Podawaj z grzankami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: