Zupa serowa zapiekana

Oceń ten przepis!

4/5 4 8 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 10 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 6

4/5 4 8 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki rosołowe rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na maśle. Dodaj mąkę i smaż około 2 minut.
  3. Stopniowo dolewaj bulion. Wywar gotuj 10 minut często mieszając.
  4. Wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Dodaj ser żółty.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 15 minut.
  6. Podawaj z grzankami.

Opis przepisu:

Wyjątkowo prosta zupa serowa zapiekana to świetny pomysł na pożywną zupę właściwie... z niczego ;) Potrzebne nam będą tylko dwie kostki Rosołu drobiowego z włoszczyzną WINIARY, na którym ugotujemy esencjonalny wywar z dodatkiem zazłoconej na maśle cebuli. Potem wrzucamy żółty ser (można pokroić go w kosteczkę, ale najprościej zetrzeć na tarce o grubych oczkach) i zapiekamy przez kwadrans. W międzyczasie akurat zdążymy przygotować chrupiące grzanki z czerstwego pieczywa, pokrojonego w kostkę i podsmażonego na niewielkiej ilości oliwy. Zupę serową można doprawić ulubionymi ziołami, a po wyjęciu z pieca posypać grzankami i udekorować zieleniną oraz ćwiartkami koktajlowych pomidorków.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?