1

2

Przepisy

Babka majonezowa

4/5 4 171 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 40 minut

porcje: 12 porcji

216 calories kalorie: 216 kcal / porcja

Bardzo prosta, a przy tym przepyszna babka majonezowa z cytrynową nutką, której wyjątkowy smak nadaje dodatek Majonezu Dekoracyjnego. Po ubiciu białek resztę składników delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i ciasto pozostało puszyste. Kto lubi, może do surowego ciasta dodać otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Babkę majonezową możemy oblać cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową z kilkoma kroplami soku z cytryny.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
  3. Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  4. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
  6. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: