Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Babka majonezowa

  • czas Łączny czas: 60 min (Przygotowanie: 20 min Oczekiwanie 40 min)
  • porcji Porcji: 12
  • kalorie Kalorie: 216 kcal / 1 porcję

Bardzo prosta, a przy tym przepyszna babka majonezowa z cytrynową nutką, której wyjątkowy smak nadaje dodatek Majonezu Dekoracyjnego. Po ubiciu białek resztę składników delikatnie mieszamy, by piana nie opadła i ciasto pozostało puszyste. Kto lubi, może do surowego ciasta dodać otartą skórkę z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Babkę majonezową możemy oblać cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową z kilkoma kroplami soku z cytryny.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
  2. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
  3. Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
  4. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
  5. Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
  6. Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
  7. Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.
Kalorie: 216 kcal / 12 porcję

Potrzebne składniki:

  • Majonez Dekoracyjny WINIARY (4 łyżki)
  • Cukier wanilinowy WINIARY (1 opakowanie)
  • Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
  • jajko (4 sztuki)
  • cukier (0,75 szklanki)
  • mąka ziemniaczana (0,5 szklanki)
  • mąka pszenna (0,5 szklanki)
  • aromat cytrynowy (do smaku)
Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 30 marca 2015
    ablazejewska

    Robiłam ją już kilka razy, wszyscy domownicy sie zajadali :) Pychotka :)

    +1
  • 9 kwietnia 2014
    grzelmak

    Nie znałam takiej wersji, normalnie nie wiem czy nie zrobię przed świętami - 'na próbę' ;)

    -1
  • 3 kwietnia 2014
    smacznaB

    też robiłam babkę majonezową , jest rewelacyjna!

    +0
  • 7 marca 2014
    Patison

    ta babka majonezowa to deser? :d

    -1
  • 30 stycznia 2014
    Jeremy1

    podoba mi sie ten pomysł

    +1
  • 2 października 2013
    cris04

    Babka jest rzeczywiście pyszna,a dodatek majonezu nie wpływa na smak ciasta.

    +1
  • 13 sierpnia 2013
    TrzeciKuchcik

    Nigdy nie próbowałam majonezu użyć w wersji na słodko...Jak on zmienia smak babki?

    +2
  • 6 kwietnia 2012
    Babcia Szymusia

    Jest przepyszna.

    +1

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Babka majonezowa
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Babka majonezowa

Wydrukuj przepis

Babka majonezowa

Zgłoś przepis do moderacji