1

2

Przepisy

Placki ziemniaczane zapiekane

4/5 4 15 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

498 calories kalorie: 498 kcal / porcja


Domowe placki ziemniaczane z serem żółtym są prostym i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Z dodatkiem farszu z pieczarek i cebuli przenoszą nas w świat górskich szlaków i sycących góralskich posiłków. Podane prosto z piekarnika, placki ziemniaczane z serem żółtym wypełniają całą kuchnię aromatem naturalnych składników i odrobiny przypraw – soli, pieprzu oraz POMYSŁU NA… spaghetti po Bolońsku WINIARY. Warto ozdobić danie naturalnymi dodatkami – na przykład świeżą bazylią lub sałatą. Sprawdź jeszcze inne nasze przepisy na placki ziemniaczane!

składniki:

Liczba porcji:

farsz:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebule obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odcedź z nadmiaru płynu.
  2. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni na rozgrzanym oleju usmaż 8 placków.
  4. Teraz czas na farsz.
  5. Cebulę i pieczarki oczyść, pokrój i podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle.
  6. POMYSŁ NA... rozmieszaj w 300 ml zimnej wody.
  7. Zagotuj, połącz z cebulą i pieczarkami.
  8. Placki rozłóż na blaszce, nałóż na nie farsz, posyp serem.
  9. Zapiekaj przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C.
  10. Podawaj gorące, od razu po przygotowaniu.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: