Sałatka z sosem czosnkowym

Oceń ten przepis!

4/5 4 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż i ostudź go.
  2. Ananasy i kukurydzę odsącz z zalewy. Nie wylewaj soku z ananasów, będzie bazą do sosu.
  3. Papryki umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  4. Ugotowany ryż wymieszaj z papryką i kukurydzą.
  5. Odsączone ananasy pokrój w kostkę i dodaj do reszty sałatki.
  6. SOS: Majonez sałatkowy wylej do miseczki, dodaj ok. 3/4 soku z ananasów, cały czas mieszając.
  7. Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do sosu.
  8. Dodaj curry i dokładnie wymieszaj.
  9. Warzywa z ryżem zalej przygotowanym sosem i wstaw na jakiś czas do lodówki.
  10. Podawaj jako przystawkę. Sałatkę możesz zaserwować w połówkach papryk.

Opis przepisu:

Wegetariańska, kolorowa sałatka z sosem czosnkowym to idealny przepis na zwykły, domowy posiłek i na elegancką imprezę. Bazę sałatki stanowi ugotowany ryż, do którego dodajemy chrupiące słodkie nuty: czerwone papryki, kukurydzę i ananasa z puszki. Najważniejszy jednak jest sos - oryginalna kompozycja Majonezu Dekoracyjnego WINIARY i soku z ananasów, z dodatkiem świeżego czosnku i curry.

Gotową sałatkę trzeba wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę przed podaniem. Na specjalne okazje możemy porcje sałatki podać w połówkach kolorowej, słodkiej papryki lub na liściach sałaty lodowej, przybrane gałązką koperku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?