1

2

Przepisy

Jajka w zielonym sosie

4/5 4 3 5 1

przygotowanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

462 calories kalorie: 462 kcal / porcja

Coś dla miłośników świeżych, wiosennych smaków - jajka w zielonym sosie. Połówki lub ćwiartki jajek na twardo układamy dekoracyjnie na liściach sałaty i polewamy prostym sosem ze śmietany i Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, z dodatkiem siekanej zieleniny: koperku, pietruszki i kiełków. Kto woli łagodniejsze smaki, może - zamiast kiełków rzeżuchy lub rzodkiewki - dodać słodkawe kiełki pszenicy lub słonecznika. Danie możemy posypać siekanym szczypiorkiem lub udekorować plasterkami zielonego albo kiszonego ogórka. Jajka w zielonym sosie podajemy ze świeżym pieczywem - pszennym lub razowym.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszaj ze śmietaną, pietruszką, koperkiem i kiełkami
  2. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Jajka obierz, przekrój i ułóż na talerzu.
  4. Jajka polej sosem.
  5. Podawaj jako przystawkę.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: