Gnocchi z sosem bolońskim

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 35 min.

  • Porcje 4

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Odcedź.
  2. Zmiel ziemniaki w maszynce do mięsa. Wystudź.
  3. Przesiej mąkę.
  4. Ziemniaki wymieszaj z mąką, jajkami i gałką muszkatołową.
  5. Delikatnie zagnieć ciasto. Uformuj wałek o grubości palca.
  6. Wałek krój na kawałki o długości 3 cm. W każdym kawałku zrób palcem dołek.
  7. Gotuj w dużej ilości osolonej wody do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  8. Wyjmuj łyżką cedzakową na półmisek.
  9. Zawartość Sosu rozprowadź w 300 ml zimnej wody.
  10. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
  11. Kluski podawaj polane sosem.
  12. Możesz udekorować listkami bazylii.

Opis przepisu:

Słynne włoskie kluseczki - gnocchi z sosem bolońskim - można łatwo zrobić w domu. Proste ciasto z gotowanych ziemniaków, jajek i mąki doprawiamy tylko leciutko gałką muszkatołową i gotujemy podobnie jak kopytka. Wyśmienite z Sosem bolońskim Italia WINIARY. Gotowe danie dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?