1

2

Przepisy

Mrówkowiec

5/5 5 8 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 6 porcji

Mrówkowiec… Brzmi ciekawie, prawda? Pod tą nazwą kryje się połączenie drobno zmielonego maku, wtopionego w klasyczną bazę ciasta. Mrówkowiec należy do tych wypieków, które sprawdza się na każdą okazję, a dodatkowo jego wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Makowe ciasto dobrze prezentuje się oblane czekoladą i ozdobione bakaliami, ale też jest świetną bazą kremowych smakołyków. Jeśli należysz do fanów makowych słodkości, przepis na mrówkowca jest idealną propozycją dla Ciebie!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Utrzyj margarynę z cukrem na jednolitą masę.
  2. Do masy dodawaj na zmianę raz jajo raz porcję mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec ucierania dodaj suchy mak i cukier wanilinowy.
  4. Ciasto piecz około 60 minut w 180°C.
  5. Po wyjęciu i ostudzeniu możesz je polukrować lub polać polewą czekoladową i udekorować orzechami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • alicjaewa1956
    Upiekłam dzisiaj , potwierdzam ze przepis dobry , ciasto bardzo fajne , smaczne .Dalam mielony suchy mak ( pół opakowania z 200g ) oraz bakalie.Polecam wszystkim !
  • IZABELA29
    fajna ta nazwa mrówkowiec :)
  • 84beta
    Upiekłam sobie tego mrówkowca i powiem że ledwo mi się kawałek dostał :) Naprawdę super ciasto, lekkie, ale nie suche. A ten mak dopełnia wszystkiego i tak super chrupie podczas jedzenia. Naprawdę polecam :)

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: