1

2

Przepisy

Ciasto kokosowe

5/5 5 40 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 24 porcje

118 calories kalorie: 118 kcal / porcja

Ciasto kokosowe to wypiek rozpływający się w ustach! Najpierw przygotowujemy puszyste ciasto, a następnie na upieczony spód wykładamy aksamitną masę przyrządzoną z soczystego soku ananasowego, Kisielu o smaku cytrynowym WINIARY i kawałków ananasa. Wierzch tak przygotowanego ciasta kokosowego dekorujemy złocistymi wiórkami kokosowymi podsmażonymi wcześniej na masełku. Ciasto kokosowe zajadaj w ulubionym towarzystwie sąsiadów i kawy!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni
  2. Białka ubij na sztywną pianę
  3. Do białek dodaj cukier i żółtka, stale ubijając
  4. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy
  5. Masę wyłóż na natłuszczoną blachę i piecz ok. 30 minut
  6. Ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę
  7. Sok z ananasa uzupełnij do 500 ml zimną wodą
  8. W niewielkiej ilości rozcieńczonego soku rozpuść kisiel i zagotuj z resztą soku
  9. Do kisielu dodaj ananasy i wymieszaj
  10. Wiórki kokosowe podsmaż na maśle
  11. Na wystudzony biszkopt wylej kisiel z ananasami
  12. Całość posyp wiórkami i wstaw do piekarnika jeszcze na 10 minut

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

  • Deida
    Koncowy efekt malo zachwucajacy. Zbyt gesty kisiel, okropna konsystencja. Jedyne co mozna polecic to dobry przepis na biszkopt, poza tym szkoda zachodu.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: