1

2

Przepisy

Babka cytrynowa

4/5 4 32 5 1

przygotowanie: 35 minut

oczekiwanie: 50 minut

porcje: 10 porcji

Puszysta słodycz z orzeźwiającą nutką, czyli ucierana babka cytrynowa z dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym. Do ciasta można dodać skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny (limonki) oraz rodzynki (przed dodaniem do ciasta należy przesypać je mąką, aby nie opadały na dno podczas pieczenia). Bardzo pyszna z polewą z deserowej czekolady z kroplą aromatu cytrynowego.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  2. Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.
  3. Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: