Babka cytrynowa

Oceń ten przepis!

4/5 4 38 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 50 min.

  • Porcje 10

4/5 4 38 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  2. Masło utrzyj z cukrem dodając po 1 żółtku.
  3. Do masy wsyp kisiel. Dodaj mąkę, Proszek do pieczenia i mleko.
  4. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj z ciastem, przełóż do formy.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50 minut.

Opis przepisu:

Puszysta słodycz z orzeźwiającą nutką, czyli ucierana babka cytrynowa z dodatkiem Kisielu o smaku cytrynowym. Do ciasta można dodać skórkę otartą z wymytej i sparzonej cytryny (limonki) oraz rodzynki (przed dodaniem do ciasta należy przesypać je mąką, aby nie opadały na dno podczas pieczenia). Bardzo pyszna z polewą z deserowej czekolady z kroplą aromatu cytrynowego.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?