1

2

Przepisy

Babeczki z pieczarkami

4/5 4 39 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 6 porcji

89 calories kalorie: 89 kcal / porcja

Wytrawne, kruche babeczki z pieczarkami - podsmażanymi na maśle z cebulą i doprawionymi idealnie Przyprawą ZIARENKA SMAKU. Jeżeli chcemy podać babeczki z jeszcze ciepłym farszem, warto przed pieczeniem posmarować ciasto białkiem - dzięki temu nadzienie nie rozmoczy od razu ciasta. Babeczki z pieczarkami mogą być przystawką, którą podasz swoim najbliższym, ale także możesz je przygotować jako przekąskę. Podając je do filiżanki barszczu czerwonego, będą samodzielnym pożywnym daniem. Smacznego!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło i żółtka połącz. Dodaj 2-3 łyżki zimnej wody. Zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 10 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180ºC.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę. Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
  4. Cebulę wymieszaj z pieczarkami i dopraw przyprawą ZIARENKA SMAKU. Usmaż na maśle przez ok. 15 minut.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj cienko. Foremki do babeczek wysmaruj tłuszczem.
  6. Wykrój z ciasta krążki i wylep foremki.
  7. Babeczki piecz 15 minut.
  8. Wyciągnij z piekarnika upieczone babeczki i napełnij je farszem.
  9. Babeczki możesz serwować na ciepło i na zimno, np. z filiżanką Barszczu czerwonego.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: