1

2

Przepisy

Szpinak z jajkiem

5/5 5 12 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 4 porcje

Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, tymczasem dobrze przygotowany, może być naprawdę pyszny. Szpinak wzbogacony odrobiną podsmażonego czosnku, doprawiony Bulionem warzywnym Kogutek WINIARY to idealna baza do naleśników lub pomysł na samodzielne danie. Idealnie komponuje się z jajkiem – zarówno dodanym bezpośrednio do szpinaku jak i ugotowanym na twardo.

Spróbuj także z sosem szpinakowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.
  2. W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.
  3. Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.
  4. Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.
  5. Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.
  6. Ponownie włącz ogrzewanie i zagotuj całość, do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).
  7. Na koniec spróbuj i jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: