Szpinak z jajkiem

5/5 5 13 5 1
5/5 5 13 5 1
  • Przygotowanie: 35 min.

  • Oczekiwanie: 33 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na 10-15 min przed przyrządzeniem szpinak wyjmij z zamrażalnika i wyłóż na deskę do krojenia.
  2. W rondlu na oliwie i maśle podsmaż drobno posiekany czosnek.
  3. Szpinak, który w tym czasie trochę zmiękł, pokrój na długość 1,5 - 2 cm i włóż do rondla, dodaj kostkę bulionu warzywnego, trochę pieprzu i duś na średnim ogniu pod przykryciem, aż szpinak całkowicie sie rozpuści.
  4. Następnie dolej śmietankę, przypraw gałką muszkatołową (szczypta), wymieszaj, wyłącz.
  5. Szpinak oprósz mąką przez sitko do herbaty, wymieszaj.
  6. Ponownie włącz ogrzewanie i zagotuj całość, do uzyskania średniej gęstości sosu (jeśli jest za rzadki, powtórz proces dodawania mąki).
  7. Na koniec spróbuj i jeśli to będzie potrzebne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Jajko ugotuj na twardo.
  9. Szpinak wyłóż na salaterkę, posyp drobno posiekanym jajkiem (ew. startym na tarce).

Opis przepisu:

Szpinak często był zmorą naszego dzieciństwa, tymczasem dobrze przygotowany, może być naprawdę pyszny. Szpinak wzbogacony odrobiną podsmażonego czosnku, doprawiony Bulionem warzywnym Kogutek WINIARY to idealna baza do naleśników lub pomysł na samodzielne danie. Idealnie komponuje się z jajkiem – zarówno dodanym bezpośrednio do szpinaku jak i ugotowanym na twardo.

Spróbuj także z sosem szpinakowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?