Zrazy wieprzowe nadziewane

5/5 5 10 5 1

przygotowanie: 57 min

oczekiwanie: 12 h 55 min

porcje: 4 porcje

483 calories kalorie: 483 kcal / porcja

Zrazy wieprzowe nadziewane mięsem mielonym i suszonymi grzybami, polane Sosem grzybowym staropolskim Popisowym WINIARY i podawane z ryżem, to smaczna alternatywa dla standardowych rolad z boczkiem i ogórkiem. Zrazy wieprzowe najpierw smażymy na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu będą one miękkie i delikatne.

Spróbuj także z sosem pieczarkowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby, najlepiej na noc.
  2. Karkówkę rozbij na cienkie płaty. Mięso oprósz przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  3. Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.
  4. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
  5. Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  6. Porcje farszu ułóż na płatach mięsa. Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty. Przygotowane zrazy obtocz w mące.
  7. Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.
  8. Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.
  9. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem. Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.
  10. Podawaj z ryżem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.