1

2

Przepisy

Zrazy wieprzowe nadziewane

5/5

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

kalorie: 483 kcal / porcja

Zrazy wieprzowe nadziewane mięsem mielonym i suszonymi grzybami, polane Sosem grzybowym staropolskim Popisowym WINIARY i podawane z ryżem, to smaczna alternatywa dla standardowych rolad z boczkiem i ogórkiem. Zrazy wieprzowe najpierw smażymy na patelni, a następnie zapiekamy w piekarniku, dzięki czemu będą one miękkie i delikatne.

Spróbuj także z sosem pieczarkowym na Kremowej Bazie do jasnych sosów WINIARY >>

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Namocz grzyby, najlepiej na noc.
  2. Karkówkę rozbij na cienkie płaty.
  3. Mięso oprósz przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  4. Zagotuj grzyby, wyjmij je z wywaru, ostudź, a następnie pokrój w paski.
  5. Cebulę obierz i posiekaj.
  6. Rozgrzej na patelni masło i zeszklij na nim cebulę.
  7. Mięso mielone wymieszaj z grzybami i cebulą. Dopraw przyprawą JARZYNKA i pieprzem.
  8. Porcje farszu ułóż na płatach mięsa.
  9. Karkówkę z farszem zawiń w trójkąty.
  10. Przygotowane zrazy obtocz w mące.
  11. Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy na rumiano.
  12. Sos grzybowy rozmieszaj dokładnie w 300 ml zimnej wody.
  13. Postaw na ogniu i mieszaj, aż sos się zagotuje.
  14. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 2-3 minuty. Często mieszaj.
  15. Zrazy przełóż do naczynia do zapiekania i zalej sosem.
  16. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  17. Zrazy zapiekaj przez 30 minut bez przykrycia.
  18. Podawaj z ryżem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: