1

2

Przepisy

Fasolka po bretońsku

4/5 4 42 5 1

przygotowanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

329 calories kalorie: 329 kcal / porcja

Fasolka po bretońsku - zupełnie nieznana w Bretanii - należy do ulubionych, tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przyrządzamy ją z białej, drobnej fasoli (typu jasiek), z kiełbasą podsmażaną z cebulą oraz koncentratem pomidorowym. Całość doprawiamy pysznie przyprawą Jarzynka WINIARY. Dekorujemy natką i podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree. Ważne: danie zaczynamy przyrządzać dzień wcześniej (ziarna muszą się moczyć całą noc). Fasola do potrawy ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją pod koniec gotowania, gdy będzie już niemal miękka.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.
  2. Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.
  3. Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.
  4. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni
  5. Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.
  6. Do potrawy dodaj koncentrat i dopraw pieprzem i przyprawą JARZYNKA, gotuj kilka minut
  7. Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).
  8. Fasolkę podawaj z bułką z masłem.

8 wskazówek do przepisu

  • Ana
    Ja dodaje majeranek i musztardę jest przepyszna
  • JANUSZ
    Nie wyobrażam sobie fasolki po Bretońsku bez przecieru pomidorowego!
  • Patrycja
    Ja dodaję jeszcze majeranek i boczek :)
  • Marek
    Dobrze dodać listek i ziele angielskie
  • Lukasz
    Nie zapomnijmy o majeranku w duuzzzyyych ilosciach....
  • maja
    Ja podsmażam koncentrat na patelni wtedy jest lepszy smak
  • Henryk
    a ja odrobinę mielonego kminku
  • Aldona aldona
    ja jeszcze dodaję duzo majeranku.......obowiazkowo,jest smaczniejsza.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: