Fasolka po bretońsku

Oceń ten przepis!

4/5 4 94 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 94 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.
  2. Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.
  3. Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.
  4. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni
  5. Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.
  6. Do potrawy dodaj koncentrat, bulion i dopraw pieprzem, gotuj kilka minut
  7. Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).
  8. Fasolkę podawaj z bułką z masłem.

Opis przepisu:

Choć fasolka po bretońsku to jeden z ulubionych polskich przysmaków, z Bretanią niewiele ma wspólnego. Gdyby jednak mieszkańcy tego regionu spróbowali jej, chętnie przypisaliby sobie autorstwo tego przepisu. To tradycyjne danie kuchni polskiej przyrządza się z białej fasoli (typu jaś) i dobrej jakości kiełbasy z dodatkiem cebuli i koncentratu pomidorowego. Bulion wołowy WINIARY z kolei dopełnia smak i łączy danie w całość. Zanim jednak przystąpisz do przygotowywania, dzień wcześniej namocz fasolę, by później przyspieszyć jej gotowanie.

Poza tym przyrządzenie fasolki po bretońsku zajmie jedynie pół godziny, więc to doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Ostatecznie fasola stanowi bogate źródło roślinnego białka. Namoczoną przez całą noc fasolę gotuj w tej samej wodzie. Pamiętaj, by lekko ją posolić. Ważne, by fasola była pod wodą, więc w razie potrzeby dolej jej nieco więcej.

Podczas gotowania przygotuj cebulę i kiełbasę. Pokrój je w kostkę i podsmaż na patelni. Następnie usmażone dodaj do miękkiej fasoli. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i Bulion wołowy WINIARY. Dopraw pieprzem i gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, zagęść go odrobiną śmietany i mąki. Każdą porcję podawaj posypaną świeżą pietruszką, z bułką z masłem lub grzankami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Adi
    Ja polecam fasole zalać wrzącą wodą( po umyciu oczywiście) i odstawić na 15 minut następnie gotować

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?