Fasolka po bretońsku

4/5 4 52 5 1
4/5 4 52 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Fasolę dokładnie opłucz, zalej wodą i posól.
  2. Odstaw do napęcznienia, najlepiej na noc.
  3. Fasolę gotuj w tej samej wodzie, aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej gorącej wody. Fasola musi być przykryta wodą.
  4. Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni
  5. Usmażone dodaj do miękkiej fasoli.
  6. Do potrawy dodaj koncentrat i dopraw pieprzem i przyprawą JARZYNKA, gotuj kilka minut
  7. Jeśli potrawa jest zbyt rzadka możesz ją zagęścić śmietaną i mąką (1 łyżka mąki i 100 ml śmietanki).
  8. Fasolkę podawaj z bułką z masłem.

Opis przepisu:

Fasolka po bretońsku - zupełnie nieznana w Bretanii - należy do ulubionych, tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przyrządzamy ją z białej, drobnej fasoli (typu jasiek), z kiełbasą podsmażaną z cebulą oraz koncentratem pomidorowym. Całość doprawiamy pysznie przyprawą Jarzynka WINIARY. Dekorujemy natką i podajemy z pieczywem lub ziemniakami puree. Ważne: danie zaczynamy przyrządzać dzień wcześniej (ziarna muszą się moczyć całą noc). Fasola do potrawy ugotuje się szybciej, jeśli posolimy ją pod koniec gotowania, gdy będzie już niemal miękka.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?