Ciasteczka kruche

Oceń ten przepis!

4/5 4 27 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 32 min.

  • Porcje 8

4/5 4 27 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z Proszkiem do pieczenia WINIARY, dodaj dobrze schłodzoną, posiekaną margarynę i smalec, wsyp cukier, Cukier wanilinowy WINIARY, wbij jajka i wlej ocet.
  2. Dodaj startą skórkę z połowy pomarańczy.
  3. Ciasto zagnieć tak, aby składniki dobrze się połączyły, następnie umieść w lodówce na 20 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawaj foremkami ciasteczka.
  5. Ułóż na blaszce. Piecz w temp. 200°C do zrumienienia (ok. 10-12 minut).
  6. Ciasteczka podawaj posypane cukrem pudrem, możesz też przekłożyć je dżemem lub polukrować.

Opis przepisu:

Ciasteczka kruche to pomysł na pyszne słodkości w ciągu dnia. Są proste w przygotowaniu, a najlepiej wyjdą, jeśli dodasz do nich Proszek do pieczenia WINIARY. Ciasteczka z aromatem skorki pomarańczowej umilą spotkania przy kawie ze znajomymi, ale również pasują idealnie jako słodka przekąska na Wielkanoc. Do dekoracji możesz użyć cukru pudru lub konfitury owocowej.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?