1

2

Przepisy

Melba

4/5 4 10 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 8 porcji

Melba to puszysty, piankowy deser na zimno, który doskonale nada się zarówno na poobiednie popołudnie, jak i towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi. Mleczna pianka, świeże owoce i galaretka zapewnią niecodzienne doznania smakowe oraz dadzą orzeźwienie. Udekorowany dowolnymi owocami deser będzie pięknie prezentował się na stole obok filiżanki kawy.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj, wlej do niego śmietanę wymieszaną z całymi jajkami, podgrzej, aż zetnie się serek, odstaw do ostygnięcia.
  2. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj serek i utrzyj na jednolitą masę, dodaj spirytus.
  3. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
  4. Galaretki rozpuść w 1 l wrzącej wody, ostudź i odstaw do stężenia.
  5. Obie części masy wyłóż do tortownicy, ułóż truskawki i zalej galaretką. Wstaw do lodówki.
  6. Deser podawaj udekorowany śmietaną i dowolnymi owocami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: