Melba

4/5 4 10 5 1
4/5 4 10 5 1
  • Przygotowanie: 30 min.

  • Oczekiwanie: 1 godz. 20 min.

  • Porcje: 8

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj, wlej do niego śmietanę wymieszaną z całymi jajkami, podgrzej, aż zetnie się serek, odstaw do ostygnięcia.
  2. Margarynę utrzyj z cukrem, dodaj serek i utrzyj na jednolitą masę, dodaj spirytus.
  3. Masę podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao.
  4. Galaretki rozpuść w 1l wrzącej wody, ostudź i odstaw do stężenia.
  5. Obie części masy wyłóż do tortownicy, ułóż truskawki i zalej galaretką. Wstaw do lodówki.
  6. Deser podawaj udekorowany śmietaną i dowolnymi owocami.

Opis przepisu:

Melba to puszysty, piankowy deser na zimno, który doskonale nada się zarówno na poobiednie popołudnie, jak i towarzyskie spotkanie z przyjaciółmi. Mleczna pianka, świeże owoce i galaretka zapewnią niecodzienne doznania smakowe oraz dadzą orzeźwienie. Udekorowany dowolnymi owocami deser będzie pięknie prezentował się na stole obok filiżanki kawy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?