Seler naciowy zapiekany

4/5 4 18 5 1
4/5 4 18 5 1
  • Przygotowanie: 20 min.

  • Oczekiwanie: 30 min.

  • Porcje: 2

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
  4. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  5. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Opis przepisu:

Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?