Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Seler naciowy zapiekany

Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  • Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  • Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  • Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  • czas Łączny czas: 35 min (Przygotowanie: 10 min Oczekiwanie 25 min)
  • porcji Porcji: 2
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
  4. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Konkurs Daj słoikom drugie życie
Kalorie: - kcal / 2 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 27 czerwca 2014
    lucynako

    smacznie to wygląda

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Seler naciowy zapiekany
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Seler naciowy zapiekany

Wydrukuj przepis

Seler naciowy zapiekany

Zgłoś przepis do moderacji