Strona główna » Przepisy kulinarne »

Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Seler naciowy zapiekany

Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • Seler naciowy zapiekany
  • czas Łączny czas: 35 min (Przygotowanie: 10 min Oczekiwanie 25 min)
  • porcji Porcji: 2
  • kalorie Kalorie: - kcal / 1 porcję

Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
  4. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.
Kalorie: - kcal / 2 porcję

Potrzebne składniki:

Alternate Text

Autor:

Prosto, domowo, pysznie – tymi zasadami kierujemy się wybierając przepisy specjalnie dla Ciebie i Twojej rodziny.

Przepisy tego autora »
Zachowaj przepis:
Poleć przepis:
Ocena: ★★★★★

Polecamy produkt

Kup Teraz

Podobne przepisy

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 27 czerwca 2014
    lucynako

    smacznie to wygląda

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google

Dodaj do książki kucharskiej

Podziel się przepisem

Seler naciowy zapiekany

Wydrukuj przepis

Seler naciowy zapiekany

Zgłoś przepis do moderacji