1

2

Przepisy

Seler naciowy zapiekany

5/5

przygotowanie: 10 minut

oczekiwanie: 25 minut

porcje: 2 porcje

Wysokobłonnikowy seler naciowy to często niedoceniany w naszej kuchni składnik. Prócz charakterystycznego, wyrazistego smaku, seler naciowy posiada wiele zalet – jest niskokaloryczny i bogaty w składniki mineralne i witaminy. Warto więc skusić się na seler np. w postaci zapiekanej. Do przygotowania selera naciowego zapiekanego, prócz zielonych łodyg, potrzebujemy odrobinę cebuli, przypraw i sera, który rozpuszczając się pod wpływem temperatury nada naszemu selerowi wyjątkowego charakteru. Tak przygotowane danie idealnie sprawdzi się jako przekąska, którą możemy serwować podczas domowych przyjęć, bądź podjadać w ciągu dnia.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Łodygi selera naciowego obierz, podziel na ok 6 cm odcinki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, zeszklij na połowie masła, włóż seler i smaż ok. 5 min, wlej bulion rozpuszczony w 500 ml wrzątku i duś 15 minut.
  3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż odcedzone selery.
  4. Śmietanę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  5. Tak przygotowanym sosem polej selery, posyp tartym serem i wiórkami masła.
  6. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10 minut.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: