Deser z kaszy manny

Oceń ten przepis!

5/5 5 29 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 29 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Galaretkę dokładnie rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody.
  2. Mleko zagotuj z cukrem.
  3. Masło rozpuść w rondlu, wsypuj do niego powoli, ciągle mieszając, kaszę mannę.
  4. Gdy kasza się przyrumieni, wlej gorące mleko, dokładnie rozmieszaj i gotuj przez 5 minut.
  5. Gotową masę wylej do płaskiego naczynia, pozostaw do ostygnięcia.
  6. Ostudzoną masę pokrój w kostkę, przełóż do 4 kompotierek, następnie dodaj wiśnie.
  7. Deser zalej gęstniejącą Galaretką, odstaw do zastygnięcia.
  8. Podawaj udekorowany miętą.

Opis przepisu:


Oryginalna włoska polenta to danie ludowe z mąki lub kaszki kukurydzianej, podawane z serem, sosami lub grillowanie. Polska polenta to najczęściej deser z kaszy manny, podawany na słodko: z galaretką, owocami, przetworami z owoców, słodkim alkoholem.

Deser z kaszą manną polecamy przygotować z Galaretką o smaku wiśniowym WINIARY. Wiśnie (świeże lub mrożone) możesz podsmażyć na patelni z cukrem, aż puszczą sok.

Proponujemy podanie deseru z kaszy na zimno, aczkolwiek będzie smaczny również na ciepło. Warto go udekorować pachnącym listkiem mięty i jedną wisieńką.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?