1

2

Przepisy

Sałatka z ryżu

5/5 5 7 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 8 porcji

Smakowita i pożywna warstwowa sałatka z ryżu, pora, jaj na twardo i ogórków kiszonych, doprawiona pysznie keczupem oraz Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Wierzch sałatki można udekorować plasterkami jajka i ogórka kiszonego oraz ozdobić gałązkami natki lub koperku. Jeżeli chcemy podać sałatkę na wczesną kolację, pokrojonego pora można sparzyć wrzątkiem na sitku - będzie wtedy lżej strawny.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ryż.
  2. Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupki.
  3. Jeden woreczek ryżu wyłóż na spód dość szerokiej miseczki.
  4. Ryż posmaruj Majonezem, a następnie keczupem.
  5. Ogórki pokrój w plasterki i ułóż na posmarowanej warstwie ryżu.
  6. Ogórki ponownie posmaruj keczupem i Majonezem.
  7. Jajka pokrój w plasterki i ułóż jako kolejną warstwę sałatki.
  8. Jajka posmaruj Majonezem. Pora pokrój w krążki.
  9. Na górę sałatki połóż pora i drugi woreczek ryżu.
  10. Wierzch posmaruj Majonezem.
  11. Podawaj z pieczywem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: