Zupa - krem pomidorowy z bazylią

Oceń ten przepis!

4/5 4 148 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 148 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.
  2. Obierz cebule i pokrój je w drobną kostkę.
  3. Cebule zeszklij na oliwie i dodaj do rosołu.
  4. Gotuj ok. 5 minut.
  5. Dodaj pomidory i bazylię.
  6. Gotuj kolejne 5 minut.
  7. Zmiksuj.
  8. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Opis przepisu:

Pomidory i bazylia to jedno z nieśmiertelnych połączeń w kuchni. Choć kojarzy się z włoskimi tradycjami kulinarnymi, jest wykorzystywane na całym świecie, a i w Polsce lubimy zjeść dobrą pomidorową. Dlatego ciekawą propozycją jest Zupa – krem pomidorowy z bazylią. Możesz go wykonać zarówno ze świeżych produktów, jak i z pomidorów z puszki oraz suszonych ziół. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by urozmaicić zupę dodatkami. Mogą to być czosnkowe grzanki lub paluchy z ciasta francuskiego czy ptysiowe kulki, ale równie dobrze sprawdzi się ona jako gładki krem.

Zupa – krem z pomidorów to doskonały posiłek dla tych, którzy dbają o linię i lubią lekkie dania. Łatwość wykonania i niedługa lista niezbędnych składników czynią z niej idealną opcję na szybki obiad po dniu w biegu. Przy tym okaże się smaczna i sycąca jako samodzielne danie lub jako przystawka.

Dwie kostki Rosołu drobiowo-warzywnego WINIARY rozpuść w 1 litrze wrzątku. Zanim bulion się zagotuje, pokrój i podsmaż cebulę, dodaj ją do wywaru. Po kolejnych 5 minutach gotowania dodaj pomidory i bazylię, znów gotuj całość przez około 5 minut, a następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Na koniec dopraw ją pieprzem i solą. Zupę z powodzeniem zdążysz przygotować w pół godziny, więc będzie niezawodna również w przypadku niezapowiedzianej wizyty gości.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?