1

2

Przepisy

Zupa szparagowa

4/5 4 22 5 1

przygotowanie: 15 minut

porcje: 4 porcje

142 calories kalorie: 142 kcal / porcja

Sezon na szparagi trwa krótko - warto zatem skorzystać z okazji i choć raz skosztować sezonowego przysmaku: zupy szparagowej. Jest bardzo prosta do przygotowania: wystarczy ugotować szparagi w aromatycznym Bulionie warzywnym WINIARY, zmiksować, dodać jasną zasmażkę i zaprawić śmietaną. Przed ugotowaniem szparagów można odkroić to, co najsmaczniejsze, czyli ok. pięciocentymetrowe kawałki z samej góry pędu i odłożyć je przed zmiksowaniem zupy. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i ewentualnie kawałkami szparagów oraz gałązką natki lub koperku do dekoracji.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Bulion rozpuść w 1 litrze wrzącej wody.
  2. Szparagi oczyść, pokrój i ugotuj w bulionie około 20 minut (jeśli są z puszki, zagotuj razem z zalewą).
  3. Ugotowane szparagi zmiksuj.
  4. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę, dodaj do zupy i zagotuj.
  5. Do przygotowanej zupy dodaj śmietanę, wcześniej ją hartując - zanim dodasz śmietanę do zupy, wymieszaj śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy).
  6. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: