Szparagi z sosem holenderskim

4/5 4 8 5 1
4/5 4 8 5 1
  • Przygotowanie: 22 min.

  • Oczekiwanie: 32 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Masło roztop na średnim ogniu, zagotuj i zdejmij szumowinę łyżką cedzakową.
  2. Żółtka i wino wstaw do większego naczynia z wodą.
  3. Masę ubijaj na puszystą pianę, cały czas podgrzewając.
  4. Wlewaj po kropli odszumowane masło, mieszając w dalszym ciągu trzepaczką.
  5. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
  6. Szparagi oczyść, odkrój zdrewniałe końcówki.
  7. Zagotuj 2 l wody i rozpuść w niej kostki bulionowe.
  8. Gotuj w bulionie 1-2 minuty tak, aby zachowały jędrność.
  9. Wyjmij z wody i gorące polewaj przygotowanym wcześniej sosem holenderskim. Całość posyp parmezanem i zapiecz w piekarniku.

Opis przepisu:

Klasyk dla wielbicieli szparagowych specjałów: szparagi z sosem holenderskim. Sos - z ubijanych na parze żółtek z winem, zmieszanych z klarowanym masłem - nie należy może do najprostszych, ale... krok po kroku, na pewno damy radę ;) Warto się postarać, bo zapiekane pod takim sosem szparagi, ugotowane wcześniej w esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY, to naprawdę wyjątkowy przysmak! Podajemy ze świeżą bagietką i lodową sałatą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?