Paella

Oceń ten przepis!

5/5 5 28 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz. 20 min.

  • Oczekiwanie 40 min.

  • Porcje 4

5/5 5 28 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rosół rozpuść w 1/2 l gorącej wody.
  2. Cebulę i czosnek oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  3. Kurczaka podziel na mniejsze kawałki, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU.
  4. Następnie mięso zrumień na patelni na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju, dodaj cebulę.
  5. Podlej 1 szklanką wody i duś 40 minut.
  6. Pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w ósemki.
  7. Do mięsa dodaj pokrojone pomidory, odsączony groszek, czosnek przeciśnięty przez praskę i pieprz.
  8. Na pozostałym oleju, w głębokiej patelni, podsmaż ryż, aż będzie szklisty.
  9. Dodaj Rosół i szafran.
  10. Gdy ryż wchłonie płyn, ułóż na wierzchu mięso z warzywami i zapiekaj całość pod przykryciem 15 minut.
  11. Podawaj w tym samym naczyniu, tuż po przygotowaniu.

Opis przepisu:

Jeśli sądzisz, że przygotowanie lekkich potraw kuchni iberyjskiej jest trudne, pracochłonne i wymaga trudno dostępnych składników, to jesteś w błędzie. Znakomitym przykładem jest nasz przepis na paellę. Jest to kolorowe i smakowite danie hiszpańskie z ryżu, kurczaka, pomidorów, dodatkiem zielonego groszku oraz szafranu. Przygotujesz je bez większego wysiłku, a przy tym stworzysz pożywny posiłek dla całej rodziny. Paella hiszpańska to świetny pomysł zarówno na obiad, jak i kolację.

Ta hiszpańska potrawa na bazie ryżu będzie szczególnie udana z Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Zacznij od przygotowania wywaru. Rosół Drobiowy WINIARY rozpuść w 0,5 litra gorącej wody. Czosnek i cebulę oczyść oraz pokrój w drobną kostkę. Kurczaka podziel na małe kawałki i oprósz Ziarenkami Smaku. Potem podsmaż mięso na patelni i dodaj do niego cebulę.

Na koniec podlej szklanką wody i duś około 40 minut. W tym czasie obierz pomidory i pokrój je w ósemki. Dodaj je do mięsa razem z groszkiem i czosnkiem. Dopraw pieprzem. Na pozostałym oleju w głębokiej patelni podsmaż ryż. Dodaj do niego rosół. Paella valenciana zawdzięcza swój wyjątkowy smak dodatkowi szafranu – dodaj go w tym momencie.

Kiedy ryż wchłonie rosół, ułóż na nim mięso i warzywa, a całość zapiekaj jeszcze przez kwadrans. Podawaj w tym samym naczyniu od razu po przygotowaniu. Możesz wykorzystać do tego niewielkie naczynia do zapiekanek.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?