Pory pod beszamelem

Oceń ten przepis!

4/5 4 9 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 45 min.

  • Porcje 4

4/5 4 9 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Pora oczyść i pokrój w kawałki 2 cm.
  2. Gotuj przez 10 minut, osącz.
  3. Bulion rozpuść w szklance gorącej wody.
  4. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i zasmaż.
  5. Rozprowadź mlekiem i Bulionem, całość zagotuj.
  6. Dopraw gałką muszkatołową.
  7. Por ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp parmezanem.
  8. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw naczynie i zapiekaj przez 20 minut.

Opis przepisu:

Na elegancką jarzynkę lub gorącą przystawkę: pory pod beszamelem. Domowy sos beszamelowy jest bardzo prosty do przygotowania - wystarczy zasmażyć lekko mąkę na maśle, rozprowadzić mlekiem i gorącym Bulionem warzywnym, doprawić gałką muszkatołową. Podgotowany por zapiekamy z sosem i parmezanem. Podajemy udekorowany gałązką ozdobnej pietruszki lub pomidorkiem koktajlowym. Pyszny jako dodatek do porcji mięsa lub ryby i ziemniaków puree albo młodych ziemniaków z wody.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • halina_b
    zrobiłam tak, jak na zdjęciu - tzn. większe kawałki pora (takie 10 cm), ciekawa potrawa. Na pewno jeszcze zagości w mojej kuchni :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?