1

2

Przepisy

Ciasto kruche ze śliwkami

5/5

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 45 minut

porcje: 20 porcji

kalorie: 267 kcal / porcja

Kruche ciasta ze śliwkami to smakołyki, które często pojawiają się na naszych stołach w okresie letnim. Możemy je podawać zarówno na co dzień jak i podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Warto pokusić się o przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami z dodatkiem budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Dzięki takiemu połączeniu złagodzimy kwaskowaty posmak śliwek i stworzymy idealnie harmonijną domową kompozycję. Brzmi smacznie?

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę zagnieć z cukrem, margaryną, żółtkami, jajkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
  2. Podziel na dwie części i rozwałkuj.
  3. Jedną część wyłóż do wysmarowanej blachy.
  4. Śliwki przekrój na połowę, usuń pestki i ułóż na cieście.
  5. Budynie rozprowadź w szklance mleka, pozostałe mleko zagotuj z Cukrem wanilinowym, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając
  6. Gorący budyń wyłóż na śliwki, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta.
  7. Piecz przez 45 minut w temp. 180°C.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny?
Tu jest miejsce dla Ciebie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się się swoją opinią?

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: