Dziękujemy za ocenę przepisu.

Dziękujemy za ocenę komentarza.

Strona główna » Przepisy kulinarne »

Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Mąkę zagnieć z cukrem, margaryną, żółtkami, jajkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
  • Śliwki przekrój na połowę, usuń pestki i ułóż na cieście.
  • Gorący budyń wyłóż na śliwki, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta.
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Ciasto kruche ze śliwkami
  • Mąkę zagnieć z cukrem, margaryną, żółtkami, jajkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
  • Śliwki przekrój na połowę, usuń pestki i ułóż na cieście.
  • Gorący budyń wyłóż na śliwki, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta.
  • czas Łączny czas: 75 min (Przygotowanie: 30 min Oczekiwanie 45 min)
  • porcji Porcji: 20
  • kalorie Kalorie: 267 kcal / 1 porcję

Kruche ciasta ze śliwkami to smakołyki, które często pojawiają się na naszych stołach w okresie letnim. Możemy je podawać zarówno na co dzień jak i podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Warto pokusić się o przygotowanie kruchego ciasta ze śliwkami z dodatkiem budyniu o smaku waniliowym WINIARY. Dzięki takiemu połączeniu złagodzimy kwaskowaty posmak śliwek i stworzymy idealnie harmonijną domową kompozycję. Brzmi smacznie?

Smacznego!

Sposób przygotowania

  1. Mąkę zagnieć z cukrem, margaryną, żółtkami, jajkiem, śmietaną i proszkiem do pieczenia.
  2. Podziel na dwie części i rozwałkuj.
  3. Jedną część wyłóż do wysmarowanej blachy.
  4. Śliwki przekrój na połowę, usuń pestki i ułóż na cieście.
  5. Budynie rozprowadź w szklance mleka, pozostałe mleko zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez 30 sekund cały czas mieszając.
  6. Gorący budyń wyłóż na śliwki, na wierzch połóż drugą część rozwałkowanego ciasta.
  7. Piecz przez 45 minut w temp. 180°C.
Kalorie: 267 kcal / 20 porcję

Potrzebne składniki:

  • Budyń o smaku waniliowym WINIARY (2 opakowania)
  • Proszek do pieczenia WINIARY (1 łyżeczka)
  • mąka (3 szklanki)
  • cukier puder (0,75 szklanki)
  • margaryna (250 g)
  • żółtko (2 sztuki)
  • jajko (1 sztuka)
  • śmietana (2 łyżki)
  • śliwki węgierki (1 kg)
  • mleko (3 szklanki)

Komentarze:

Podziel się przepisem ze znajomymi:
Alternate Text
Jesteś zalogowany jako:
Gość
  • 30 września 2014
    anna1203

    robię bardzo podobnie, śliwki w cieście są przepyszne !!

    +0
  • 2 września 2014
    jerzyk14

    sa śliwki, można wypróbować

    +0
  • 20 lipca 2014
    natalija2289

    muszę koniecznie wypróbować przepis :)

    +0
  • 11 lipca 2013
    justyna220577

    zamiast śliwek można dodać jabłka pokrojone na cząstki-jest również pyszne:)

    +0

Logowanie

Nie masz jescze konta ? zarejestruj się

Przypomnij hasło

Masz konto na facebooku lub gmail?

Facebook Google Open ID

Dodaj do książki kucharskiej

Ciasto kruche ze śliwkami
-> Dodaj do nowej książki

Podziel się przepisem

Ciasto kruche ze śliwkami

Wydrukuj przepis

Ciasto kruche ze śliwkami

Zgłoś przepis do moderacji