1

2

Przepisy

Racuszki z jabłkami

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 20 minut

oczekiwanie: 30 minut

porcje: 4 porcje

690 calories kalorie: 690 kcal / porcja

To przysmak nie tylko dla najmłodszych. Na racuchy z jabłkami skusi się każdy łasuch. Puszyste i słodkie można udoskonalić budyniem o smaku śmietankowym, który dodany do ciasta doda placuszkom wyjątkowego smaku. Dodatkowo, racuchy można udekorować sezonowymi owocami – malinami, śliwkami, czy jagodami, a na wierzch dodać odrobinę bitej śmietany lub po prostu posypać cukrem pudrem… pycha!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu wymieszaj starannie wszystkie składniki ciasta: mąkę, kefir, jajka i proszek budyniowy. Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj trochę mleka.
  2. Umyj i obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
  3. Zanurzaj plastry jabłek w cieście.
  4. Usmaż jabłka w cieście na rumiano na rozgrzanym
  5. Gorące racuszki możesz podawać ze śmietaną lub konfiturami.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: