Sernik na zimno z truskawkami

Oceń ten przepis!

4/5 4 58 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 1 godz. 10 min.

  • Porcje 6

4/5 4 58 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ser biały zmiel w maszynce do mięsa.
  2. 3 galaretki rozpuść w litrze wrzątku, gdy zaczną tężeć zmiksuj z serem.
  3. Wyłóż ser na ułożone ciasno biszkopty, rozłóż na masie truskawki i zalej je ostatnią, rozpuszczoną w 300 ml wody, galaretką.
  4. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Część truskawek możesz wymieszać również z masą serowa.

Opis przepisu:

Truskawki są zdecydowanym faworytem jeśli chodzi o letnie dodatki do deserów. Świetnie sprawdzą się np. jako składnik serników na zimno. Słodkie czerwone owoce truskawki idealnie komponują się ze śmietanowymi masami twarogowymi. Dla podkreślenia intensywności smaku, warto pokusić się o zatopienie owoców w truskawkowej galaretce. Nasz sernik na zimno z truskawkami najlepiej smakuje na biszkoptowej bazie udekorowany listkiem mięty.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Violetta
    Nie ma wzmianki o cukrze,mimo to,wiem z doswiadczenia,ze cukier jest niezbedny do sera,wiec dodalam ostroznie pol szklanki,biorac pod uwage,ze maja tam byc jeszcze 3 galaretki. Niestety ta ilosc rowniez byla za mala,a dodam,ze ser byl swiezy i poltlusty,a wiec dobry.Przepis prosty,ale smak nie zwala z nog...W przypadku swiezych truskawek w pelni sezonu,cukru moze byc mniej,ale jesli chodzi o truskawki z plantacji juz teraz,to niestety slodkie nie sa i cukru proponowala bym dodac smialo ok.3/4-1 szklanki.Ja nie lubie zbyt slodkich ciast i deserow,a mimo to,dla mnie smak byl.....po prostu kiepski.
  • Evelisa
    Uwielbiam takie ciasta :)
  • anga182
    a naczym to pieć na tortownicy?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?