1

2

Przepisy

Makaron z pieczarkami

4/5 4 12 5 1

przygotowanie: 20 minut

porcje: 4 porcje

Pasta to przysmak rodem z Italii. Kształt, kolor, twardość – wszystko to wyznaczniki, które mają duży wpływ na charakter naszych makaronowych dań. Dziś polecamy włoski przepis na makaron z pieczarkami. Prócz obowiązkowej bazy w postaci pasty i pinczerek w naszym włoskim daniu muszą się znaleźć podkreślający smak tymianek i rozpływający się pod wpływem temperatury aromatyczny ser pleśniowy lub parmezan. Czy takie połącznie nie brzmi pysznie?

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Umyj pieczarki, pokrój je na ćwiartki i usmaż je na patelni.
  2. Kostkę rosołową rozpuść w 0,5 litra wrzątku.
  3. W międzyczasie ugotuj makaron.
  4. Rozdrobnij ser.
  5. Do usmażonych pieczarek wlej rosół, a następnie dodaj ser.
  6. Przypraw tymiankiem i białym pieprzem, gotuj jeszcze przez chwilę.
  7. Do tak przygotowanego sosu na koniec dodaj makaron, wszystko dokładnie wymieszaj.
  8. Danie możesz podać posypane startym żółtym serem i udekoruj gałązką bazylii.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: