Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kuchnia meksykańska nabiera w Polsce dużej popularności. Meksykańskie restauracje, produkty kuchni meksykańskiej na sklepowych półkach oraz liczne przepisy na meksykańskie dania cieszą się sporym powodzeniem. Jeśli też należysz to fanów kulinariów z Meksyku, mamy dla ciebie przepis na pikantny sos meksykański. Jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z jego realizacją. Wystarczy tylko kilka składników, które łatwo znaleźć: łagodny ketchup WINIARY, świeży sok z pomarańczy, czosnek, koncentrat pomidorowy, majeranek i ostra mielona papryka.
Bazą dla sosu meksykańskiego jest ketchup. Przełóż 10 łyżek ketchupu łagodnego WINIARY do miski. Wyciśnij sok z pomarańczy i 6 łyżek dodaj do ketchupu. Dołóż 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Dodaj 3 sprasowane ząbki czosnku oraz przyprawy: majeranek i ostrą paprykę. Wymieszaj dokładnie. Sos meksykański gotowy! Jeśli chcesz, by pikantny sos meksykański był jeszcze bardziej ostry, zwiększ ilość ostrej papryki lub dodaj nieco pieprzu.
Sos meksykański ma bardzo szerokie zastosowanie. Możesz go używać do kanapek, tortilli, nachosów, ale też do dań mięsnych – smażonych i pieczonych. Jeśli zasmakuje ci nasz sos meksykański, możesz przygotować większą jego ilość, zachowując proporcje składników. Pozostały pikantny sos meksykański przechowuj w lodówce.
Komentarze 0