1

2

Przepisy

Pawie oczko

5/5 5 3 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 10 porcji

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie tego deseru wymaga upieczenia dwóch biszkoptów. Pierwszy upiecz następująco: 5 jaj podziel na żółtka i białka, do żółtek dodaj część cukru, pół opakowania cukru wanilinowego - ubij mikserem na puszystą masę.
  2. Z białek ubij pianę, dodaj drugą część cukru i połącz je z ubitą masą.
  3. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia (też używając połowy) i na koniec 1 łyżkę wody, wymieszaj i wyłóż na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temp.180 st.C do zrumienienia się biszkoptu.
  5. Na ostudzony biszkopt wyłóż dżem wiśniowy i zwiń w roladę, wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  6. Drugi biszkopt przygotuj z drugiej połowy składników
  7. Galaretki wiśniowe rozpuść w 1 l wrzącej wody, ostudź i odstaw do stężenia.
  8. Galaretkę agrestową rozpuść w 0,5 szklanki wody.
  9. Mleko wlej do wysokiego naczynia, wsypuj do niego, miksując, powoli Bitą Śmietanę i ubijaj ją przez ok. 5 minut.
  10. Pod koniec ubijania dodaj schłodzoną galaretkę agrestową.
  11. Taką piankę wyłóż na biszkopt w blaszce i wstaw do lodówki na 0,5 - 1 godziny.
  12. Roladę pokrój w kawałki (plastry) i układaj je na piance w rządkach.
  13. Na koniec na górę rozłóż tężejącą wiśniową galaretkę i również wstaw do lodówki do stężenia.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: