1

2

Przepisy

Pierożki drożdżowe z mięsnym farszem

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 0 minut

porcje: 4 porcje


Pierożki drożdżowe z mięsnym farszem to propozycja na oryginalny i syty obiad z Sosem myśliwskim Popisowym WINIARY, do którego możesz dodać dowolnych przypraw, aby wzbogacić smak gorącego posiłku. Pierożki drożdżowe przyrządzamy drobnymi kawałkami filetu z kurczaka, kukurydzą konserwową, ogórkiem kiszonym i duszoną na patelni cebulką. Drożdżowe pierożki możesz podać na talerzu polane sosem, ale również osobno – a sos w dekoracyjnych miseczkach.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozprowadź w 1/4 szklanki mleka i łyżeczce cukru, zostaw do wyrośnięcia.
  2. Masło rozpuść i wszystko wymieszaj z mąką, wyrośniętymi drożdżami i resztą mleka.
  3. Wyrobione ciasto rozwałkuj i pokrój w kwadraty, nakładaj farsz i dobrze sklejaj.
  4. Przygotowanie farszu zacznij od pokrojenia cebuli w paseczki i podduszenia jej na patelni.
  5. Filety z kurczaka pokrój bardzo drobno i dodaj do cebulki.
  6. Na koniec dodaj kukurydzę, wszystko duś 10 minut.
  7. Zawartość torebki z sosem dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody
  8. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania.
  9. Częściowo przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając. W trakcie gotowania dodaj ogórki pokrojone w kostkę.
  10. Pierożki piecz 20-30 minut w 180oC, podawaj z sosem.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: