Pomagamy w gotowaniu

Klopsiki z warzyw po rosole w pomidorowo-kokosowym sosie

Oceń ten przepis!

4/5 4 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

4/5 4 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Warzywa przepuść przez maszynkę do mięsa lub zblenduj wraz z kaszą jaglaną.
  2. Do warzyw z kaszą dodaj bułkę tartą, przyprawy (kumin, kolendrę, kardamon, cynamon, papryka, sól) oraz posiekaną miętę. Zagnieć masę i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Smaż je na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym przez ok. 10 minut, cały czas mieszając.
  3. Następnie sos pomidorowy połącz z mlekiem kokosowym i podgrzej na małej mocy kuchenki.
  4. W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną cebule oraz kolendrę i połącz z orzechami.
  5. Gotowe klopsiki podawaj z ciepłym sosem oraz cebulką z kolendrą i orzechami.

Opis przepisu:

Tipy:

• wegańskie kulki mogą być przygotowane również z dowolnych warzyw strączkowych, najważniejsze są proporcje dodatków, które sprawią że masa na klopsiki gęstnieje,
• jeśli nie wykorzystamy całego mleka z puszki aluminiowej, przelewamy je do umytego słoika po sosie pomidorowym Winiary i tak przechowujemy w lodówce,
• sos pomidorowo-kokosowy możemy zamknąć w słoiku i wykorzystać do innych dań, np. jako baza do curry z warzywami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?