Pomagamy w gotowaniu

Arancini z grzybowego risotto

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na początku przygotuj pistou, czyli zioła zblenduj z czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą.
  2. Ryż połącz z gotowym pistou i parmezanem.
  3. Mozzarellę pokrój w mniejsze kostki.
  4. Z ryżu uformuj kulki wielkości piłki golfowej, z kawałkiem mozzarelli w środku. Jeśli ciasto nie będzie się dostatecznie kleić, możesz dodać odrobinę mąki.
  5. Kulki najpierw obtocz w mące, następnie w jajku, na końcu w bułce tartej.
  6. Smaż na głębokim tłuszczu, aż skórka wyraźnie się zarumieni (ok. 6-8 min).

Opis przepisu:

Przepis na sycącą przekąskę – arancini – które pokochacie od pierwszego, rozpływającego się w ustach kęsa. Do ich przygotowania wykorzystamy Risotto Grzybowe Winiary na bazie starannie wyselekcjonowanego ryżu carnaroli.

Arancini to kuleczki z ryżu do risotta, połączonego z serami, jajkiem i ziołami, które obtacza się w bułce tartej i smaży w głębokim tłuszczu. Pamiętajcie, że risotto może być bazą do innych, kreatywnych eksperymentów kuchennych. Wystarczy dodać ulubione dodatki: ser, wędlinę, czy zioła.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?