Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Galaretkowa babka malinowo - kokosowa

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Oczekiwanie 7 godz.

  • Porcje 6

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Zacznij od schłodzenia owoców w lodówce i przygotowania metalowej lub silikonowej formy do babki – z kominkiem, o średnicy ok. 27 cm.
  2. Przygotuj warstwę owocową. Rozpuść jedno opakowanie Galaretki o smaku malinowym WINIARY w 450 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia, ale nie do zastygnięcia.
  3. Na dnie formy ułóż owoce i zalej wystudzoną galaretką.
  4. Wstaw do lodówki i pozostaw na około 4 godziny, do czasu stężenia galaretki.
  5. Następnie przygotuj warstwę malinowo-kokosową. 2 opakowania Galaretki o smaku malinowym WINIARY rozpuść w 400 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia.
  6. Sprawdź, czy mleczko kokosowe ma jednolitą konsystencję. Jeśli rozwarstwiło się na wodę i śmietankę, wstaw puszkę do miski z gorącą wodą lub podgrzej zawartość w rondelku. Dokładnie wymieszaj i ostudź do temperatury pokojowej.
  7. Do wystudzonych galaretek dodaj 400 ml mleczka kokosowego o jednolitej konsystencji i bardzo dokładnie wymieszaj.
  8. Przelej galaretkę z mleczkiem kokosowym do formy z zastygniętą galaretką z owocami. Ponownie umieść w lodówce i odczekaj około 3 godziny, do czasu zastygnięcia całości.
  9. Aby wyjąć deser z formy, zanurz ją na kilka sekund w misce z gorącą wodą. Jeśli galaretkowa babka nadal nie odchodzi od formy, powtórz tę czynność. Następnie nakryj formę talerzem lub paterą, na którą chcesz wyłożyć deser i zdecydowanym ruchem odwróć całość.
  10. Gotową babkę udekoruj wybranymi świeżymi owocami lub ulubionymi dodatkami.

Opis przepisu:

Malinowo-kokosowa babka galaretkowa to deser, który zrobi wrażenie zarówno swoim smakiem, jak i wyglądem. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne ciasto i zachwyci gości. Jeśli nie masz mleczka kokosowego lub chcesz przy kolejnej okazji wypróbować nowy wariant tego przysmaku, możesz użyć śmietanki kremówki 30% w tej samej ilości. Wersja malinowo-śmietankowa z pewnością będzie równie pyszna!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?