Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Truskawkowe wafle z galaretką

Oceń ten przepis!

4/5 4 17 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 20 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 9

4/5 4 17 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 2 opakowania Galaretki o smaku truskawkowym WINIARY według przepisu na opakowaniu.
  2. Naszykuj naczynie odpowiadające wielkości wafla – może być to na przykład forma do pieczenia. Wyłóż je papierem do pieczenia. Na spód połóż pierwszego wafla.
  3. Połowę wystudzonej, ale nadal płynnej galaretki wlej do naczynia.
  4. Następnie ubij śmietankę na sztywno i połącz ją delikatnie z pozostałą galaretką.
  5. Po zastygnięciu pierwszej warstwy galaretki, wylej na nią drugą, wymieszaną ze śmietaną i odstaw całość do całkowitego stężenia.
  6. Wyjmij deser z naczynia i pokrój w trójkąty.

Opis przepisu:

Wafle truskawkowe z podwójną warstwą galaretki, to doskonała słodka przekąska – nie tylko dla najmłodszych. Jeśli lubisz połączenie smaku truskawek i kokosa, możesz zastąpić śmietankę mlekiem kokosowym. Wówczas jedno opakowanie galaretki przygotuj na bazie wody, a drugie w 300 ml mleka kokosowego. Pamiętaj, aby drugą porcję galaretki wlewać dopiero, kiedy pierwsza zastygnie.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Ania
    Bardzo fajny pomysł, trzeba jednak dobrze wyczuć, w którym momencie wylać galaretkę lub użyć trochę mniej wody. Niestety wafel na dnie trochę się namoczył i nie był taki fajny jak ten z wierzchu
  • Lola
    Bardzo fajny przepis! Na pewno spróbuję. Pozdrawiam :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?