Pomagamy w gotowaniu

Kashi, czyli sushi z kaszą i sezonowymi warzywami

Oceń ten przepis!

3/5 3 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 8

3/5 3 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Kaszę pęczak gotujemy w bulionie do miękkości. W tym przypadku nie chcemy, żeby była al dente – będzie się lepiej kleić.
  2. Łososia marynujemy w czosnku, sosie sojowym, soku z cytryny i oleju, i pieczemy 12 minut w 180°C.
  3. Groszek przelewamy wrzątkiem, marchewkę i szparagi gotujemy al dente (przez ok. 5-7 minut).
  4. Kurczaka kroimy na cienkie i długie paseczki, marynujemy w tej samej marynacie, co łososia.
  5. Przygotowujemy ciasto – mąkę ryżową, szczyptę soli, lód i mocno gazowaną wodę mieszamy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego, odstawiamy na 15 minut do lodówki.
  6. Kurczaka maczamy w cieście, a następnie smażymy, wkładając do głębokiego oleju nagrzanego do 180-200°C. Smażymy tak długo, aby był chrupiący.
  7. Odsączamy nadmiar tłuszczy na papierowym ręczniku kuchennym.
  8. Zwijamy rolki. Połowa rolek będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, łososia, rzodkiewki, groszku cukrowego, majonezu z wasabi i ze szparagów. Druga połowa będzie miała nadzienie z kaszy pęczak, chrupiącego kurczaka, marchewki, sałaty, ogórka, majonezu z wasabi i ze szczypiorku.
  9. Serwujemy pokrojone sushi rolki z pozostałym majonezem. Zamiast kaszy pęczak można użyć kaszy jaglanej (ją też ugotuj ją do miękkości).

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?