Pomagamy w gotowaniu

Grillowany bakłażan z chrupiącą posypką

Oceń ten przepis!

4/5 4 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 6

4/5 4 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Marynata

Panierka

Przygotowanie:

  1. Bakłażany pokrój na grube steki.
  2. Końcówką noża ponacinaj wnętrze bakłażana w kratkę, a następnie dokładnie posyp go solą i odstaw na ok. 15 min.
  3. Po tym czasie dokładnie osusz bakłażany ręcznikiem papierowym.
  4. Czosnek wyciśnij przez praskę lub utrzyj.
  5. Bazylię drobno posiekaj i dodaj do pozostałych składników marynaty – razem z czosnkiem.
  6. Całość dokładnie wymieszaj, a na końcu dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Powstałą marynatą dokładnie pokryj bakłażany i odstaw do lodówki, aby się zamarynowały (minimum na 30 minut).
  8. Po tym czasie warzywa grilluj na patelni lub na ruszcie przez ok. 5-8 minut z każdej strony, od czasu do czasu obracając plastry.
  9. Suchą bułkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  10. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, a następnie wrzuć na nią dokładnie osuszone kapary (uwaga na pryskanie).
  11. Smaż je, od czasu do czasu mieszając, przez ok. 5 minut na średniej mocy, aż się lekko zarumienią i zrobią się chrupiące.
  12. Pod koniec dodaj posiekany czosnek i smaż chwilę.
  13. Dodaj bułkę tartą i dopraw całość solą i pieprzem.
  14. Smaż i mieszaj tak długo, aż bułka tarta się zarumieni.
  15. Zgrillowane bakłażany posmaruj majonezem i posyp bułką tartą.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?