Pomagamy w gotowaniu

Fajitas z kurczakiem

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Oczekiwanie 30 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Tortilla

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej oliwę. Dodaj przyprawy oraz sok z limonki i całość dokładnie wymieszaj.
  2. Kurczaka dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w marynacie i odstaw do lodówki do zamarynowania (min. 30 minut).
  3. Aby przygotować tortillę, umieść wszystkie składniki w misce i dokładnie wymieszaj. Kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, zawiń je w folię i odstaw na 15 minut.
  4. Po tym czasie z ciasta uformuj kulki. Ciasto oprósz mąką i każdą kulkę rozwałkuj na cienki placek.
  5. Patelnię grillową rozgrzej na średniej mocy. Placki smaż na suchej patelni przez ok. 1-2 min z każdej strony. Przewróć je na drugą stronę, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a spód będzie rumiany.
  6. Paprykę pokrój na duże kawałki, a cebulę w grube piórka. Jeśli korzystasz z rusztu możesz grillować połówki cebuli i całe papryki.
  7. Rozgrzej patelnię grillową lub ruszt. Na początku smaż kurczaka. Po ok. 5 minutach dodaj warzywa. Całość smaż ok. 15 minut, obracając co jakiś czas.
  8. Kiedy kurczak i warzywa będą gotowe, całość pokrój w paski.
  9. Kurczaka i warzywa serwuj w tortilli, koniecznie z Sosem Jalapeno WINIARY i dodatkami.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?