Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Kiszone rzodkiewki

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki dokładnie umyj i osusz, pozbądź się zielonych łodyg. Słoiki wyparz wrzątkiem i wytrzyj do sucha.
  2. W garnku zagotuj wodę z solą i pozostaw do wystudzenia.
  3. Do 4 słoików włóż na dno po kawałku obranego korzenia chrzanu, po kwiecie kopru, ząbku czosnku, łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i 2 ziarenkach ziela angielskiego. Rzodkiewki przekrój na pół i ułóż dosyć ciasno w słoikach, po czym zalej zimną zalewą. Lekko zakręć nakrętki słoików, by nie były szczelnie zamknięte.
  4. Kiś około 3–7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dokręć słoiki i odstaw do późniejszego użycia w chłodne miejsce.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?