Pomagamy w gotowaniu

Wegetariańskie pierogi zero waste

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Farsz

Przygotowanie:

  1. Ciasto można zrobić w malakserze.
  2. Do mąki dodaj rozpuszczone masło lub olej, sól oraz gorącą wodę.
  3. Całość wymieszaj widelcem lub drewnianą łopatką, a kiedy masa się połączy, zagnieć ją rękami.
  4. Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  5. Przygotuj farsz. Warzywa z bulionu rozdrobnij widelcem i wsyp do miski.
  6. Ugotowaną do miękkości soczewicę dodaj do warzyw. Cebulę pokrojoną w kostkę smaż na patelni, aż będzie złota.
  7. Pieczarki pokrój w plasterki lub posiekaj i usmaż na oliwie, aż stracą połowę objętości i zrobią się rumiane. Pod koniec smażenia dodaj cebulę oraz czosnek.
  8. Grzyby dodaj do soczewicy. Całość dopraw majerankiem, sosem sojowym oraz solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
  9. Ciasto pierogowe wałkuj bardzo cienko.
  10. Z ciasta przy pomocy np. szklanki wykrawaj małe okręgi. Na każdy z nich nakładaj odrobinę farszu.
  11. Pieroga złóż na pół i zagnieć dokładnie brzeg. Rant można dodatkowo ozdobić.
  12. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?