Pomagamy w gotowaniu

Drożdżówki z kruszonką

Oceń ten przepis!

5/5 5 1 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 40 min.

  • Oczekiwanie 2 godz.

  • Porcje 10

5/5 5 1 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Ciasto

Kruszonka

Przygotowanie:

  1. Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i dokładnie wymieszaj.
  2. Następnie dodaj jajko, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj masło.
  4. Dokładnie wyrobione ciasto odstaw pod przykryciem na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czasie podziel ciasto na ok. 10-12 części (możesz wyciąć okręgi) i odstaw do wyrośnięcia.
  6. Później w każdym ciastku zrób wgłębienie i włóż do środka budyń.
  7. Przygotuj kruszonkę i zagnieć wszystkie jej składniki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  8. Posyp ciasto kruszonką i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C na ok. 20 minut.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?