Pomagamy w gotowaniu

Podpłomyk

Oceń ten przepis!

5/5 5 2 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 25 min.

  • Oczekiwanie 20 min.

  • Porcje 4

5/5 5 2 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Dodatkowo

Przygotowanie:

  1. Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól oraz wodę. Całość wymieszaj widelcem. Jeżeli chcesz dodać oliwę lub przyprawy, zrób to teraz.
  2. Kiedy ciasto się połączy, zagnieć je. Gotowe ciasto uformuj w kule, przykryj folią i odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie ciasto podziel na kulki i każdą rozwałkuj na cienki placek.
  4. Podpłomyk smaż na suchej patelni, na średniej mocy. Kiedy zobaczysz, że ciasto zaczyna robić się jasne, a na jego powierzchni pojawiają się bąbelki powietrza, przewróć podpłomyk na drugą stronę. Na placku mogą się pojawić małe ślady przypalenia.
  5. Aby z podpłomyka zrobić pizzę, należy upieczony placek posmarować wybranym sosem pomidorowym oraz posypać serem. Na wierzchu ułóż dodatki i ewentualnie posyp placek przyprawami. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 220°C przez ok. 5-10 minut lub zapiecz na grillu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?