Pomagamy w gotowaniu

Baba z tłuczonymi ziemniakami

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 45 min.

  • Porcje 8

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Jajka utrzyj z cukrem na gładką i puszystą masę.
  2. Do utartych jajek dodaj majonez, letnie mleko roślinne lub krowie, ziemniaki, drożdże, mąkę oraz sól.
  3. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę.
  4. Foremkę wysmaruj masłem, oprósz mąką, następnie wlej do niej wymieszaną masę.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25-30 min.
  6. Cukier puder wymieszaj z sokiem. Powstałym lukrem oblej upieczoną i ostudzoną babę.
  7. Ciasto można upiec w dowolnej formie.
  8. Czerstwe ciasto można podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Świetnie smakuje z poranną kawą.
  9. Świeże drożdże możemy mrozić przez maksymalnie 6 miesięcy. Warto je wcześniej podzielić na porcje po 25 g, żeby nie trzeba było rozmrażać drożdży w całości.
  10. Ciasto możemy mrozić do 3 miesięcy.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?