Pomagamy w gotowaniu

Zapiekanka makaronowa z zapasów

Oceń ten przepis!

5/5 5 4 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 1 godz.

  • Porcje 8

5/5 5 4 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Sos beszamelowy

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuść masło. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.
  2. Garnek zdejmij z kuchenki i dolej połowę mleka, bardzo dokładnie mieszając rózgą. Kiedy nie będzie grudek, dolej pozostałą część mleka i całość zagotuj, od czasu do czasu mieszając.
  3. Kiedy sos zgęstnieje, dopraw go gałką, solą i pieprzem. Sos możesz dodatkowo wzbogacić o dowolne dodatki smakowe np. ser, koncentrat pomidorowy, zioła itd. Dla lepszego smaku możesz dodać łyżkę bulionu ze słoika Winiary.
  4. Do żaroodpornego naczynia wsyp makaron.
  5. Kiełbaskę oraz dynię pokrój w kostkę. Brukselkę i pieczarki pokrój na ćwiartki.
  6. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser zetrzyj na tarce.
  7. Dodaj do makaronu wszystkie pokrojone produkty oraz groszek. Dodaj też 2/3 sera oraz sos. Całość dopraw solą, pieprzem oraz ziołami, a potem dokładnie wymieszaj.
  8. Wierzch zapiekanki posyp serem. Zapiekankę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ok. 45 min.

Opis przepisu:

Przygotuj smaczną zapiekankę makaronową z tego co masz w lodówce! Sięgnij po dowolne dodatki i sos, który możesz przygotować sam albo wykorzystać nasz Pomysł na… Zapiekankę makaronową.

WSKAZÓWKI:
- świetnym rozwiązaniem jest też użycie WINIARY Pomysł na… Zapiekankę Makaronową zamiast sosu beszamelowego!
- ugotowany makaron szybciej się zapieka, ale możesz użyć też suchego – wtedy warto pamiętać o dodaniu większej ilości sosu!
- w przypadku sosu możesz zaszaleć! Wykorzystaj WINIARY Pomysł na zapiekankę makaronową albo przygotuj sos na bazie śmietany, pomidorów/warzyw lub beszamelu,
- ser nadaje smaku i skleja całość! 2/3 startego sera dodaj do środka i 1/3 na górę, żeby apetycznie się zapiekł,
- kawałki warzyw czy wędlin które zalegają w lodówce i mogą się zmarnować, pokrój w kostkę i wrzuć do woreczka strunowego, a potem zamroź. W razie potrzeby dodaj je do zapiekanki.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?