Pomagamy w gotowaniu

Szakszuka

Oceń ten przepis!

5/5 5 5 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Porcje 2

5/5 5 5 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Oczyść paprykę z pestek i białych błon, cukinię przekrój wzdłuż i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  2. Na lekko rozgrzanej patelni z oliwą podsmażaj pokrojoną paprykę przez około 3 minuty, potem dodaj cukinię i smaż kolejne 2 minuty, dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj posiekany czosnek oraz Sos Spaghetti Winiary, potem zagotuj całość i duś przez około 2-3 minuty.
  4. Zrób w sosie 4 zagłębienia i wbij w nie jajka.
  5. Przykryj patelnię i duś aż białko jaja się zetnie, czyli przez około 3-4 minuty.
  6. Danie podawaj posypane natką pietruszki z grzankami z ulubionego pieczywa.

Opis przepisu:

Pożywne śniadanie to podstawa, dlatego rozpocznij dzień od pysznej szakszuki. To danie kuchni bliskowschodniej, które ma wiele wersji, a w każdej obowiązkowo znajduje się jajko. Nasza szakszuka z cukinią z dodatkiem Sosu Spaghetti Winiary ma wyjątkowo pomidorowy smak, który doskonale uzupełnia papryka i aromatyczny czosnek. Podawaj ją z ulubionym pieczywem!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?